Inbraakalarmsystemen en veiligheidssystemen zijn ontworpen om gebouwen en huizen te beschermen tegen inbraak en het binnendringen van ongewenste menselijke of dierlijke activiteiten. Deze alarmsystemen zijn sinds hun oprichting meer dan 100 jaar geleden geëvolueerd met de vooruitgang van de technologie die de mogelijkheid heeft gecreëerd om zelfs de meest onwaarschijnlijke scenario’s te voorkomen en tegelijkertijd waardevolle voorwerpen en bezittingen te beschermen. Dit artikel geeft een basisoverzicht van de inbraak- en inbraakbeveiligingssystemen met een specifieke verwijzing naar het type systeem dat het meest geschikt is voor het object en de locatie van het gebouw.

Indoor security systemen

Indoor security systemen omvatten de installatie van sensoren en detectoren die strategisch geplaatst zijn in het hele gebouw, en ze bieden een breed scala aan opties voor de beveiliging van de omgeving. Binnenbeveiligingssensoren kunnen bestaan uit bewegingsmelders, deur- en raamsensoren, infrarood (infrarood) camera’s, videocamera’s, deurnabijheidssensoren en televisies met een gesloten circuit. Een goed beveiligd beveiligingssysteem binnenshuis stelt u in staat om een indringer te identificeren, lang voordat deze zich een weg naar uw huis baant. Veel systemen hebben de mogelijkheid om te worden geactiveerd met een audiosignaal, dus als er een alarm wordt geactiveerd, zal het geluid van een alarm worden gehoord, evenals de beweging van een indringer door het gebruik van bewegingsdetectoren. Binnen beveiligingscamera’s zijn een andere optie die beschikbaar is om te helpen bij het identificeren van mensen die toegang proberen te krijgen tot uw huis of bedrijf.

Als een indringer niet wordt gedetecteerd door een van de beveiligingssensoren, zal het perimeteralarm of monitoringsysteem automatisch de politie en de hulpdiensten activeren en verzenden. Het doel van dit type systeem is om huiseigenaren te waarschuwen en te beschermen voordat een inbreker toeslaat. De meeste beveiligingscamerasystemen zullen gebruik maken van een opnameapparaat dat kan worden afgespeeld op een gewone cd-speler of kan worden bekeken op een televisiescherm. Deze opgenomen beelden kunnen op een later tijdstip worden bekeken om te helpen bij het identificeren van verdachten in het geval van een inbraak.

Alle beveiligingssystemen bieden een soort melding aan het bewakingsbedrijf, meestal via een antwoordapparaat of directe e-mail. Inbraak- en brandsystemen kunnen echter een stille, niet-zichtbare melding aan het bewakingsbedrijf geven als er sensoren worden geactiveerd. Dit type systeem is misschien niet zo effectief als het gaat om het identificeren van een inbreker of een brand, maar de bewakingsdiensten die worden geleverd kunnen nog steeds helpen als er zich een noodsituatie voordoet.

Sommige veiligheidssystemen vereisen dat er speciale toegang wordt verleend aan geautoriseerd personeel. Andere systemen vereisen geen speciale toestemming, maar vereisen mogelijk wel een minimum aan onbelemmerd zicht op de gebieden die onder het systeem vallen. Een voorbeeld hiervan is een brandbeveiligingssysteem dat gebruik kan maken van infraroodbewegingsmelders om de camera te activeren als er rook wordt gedetecteerd. Alarmen worden vaak aangesloten op hetzelfde type camera dat wordt gebruikt om het gebied dat door het veiligheidssysteem wordt bestreken te bekijken en te registreren.

Alarmsystemen hebben in de loop der jaren een lange weg afgelegd. In het verleden werden veiligheidssystemen voor veel huiseigenaren als onaantrekkelijk en te duur beschouwd. Tegenwoordig zijn de meeste beveiligingssystemen gemaakt om zowel mooi als functioneel te zijn. Veel van deze systemen kunnen worden gepersonaliseerd om te voldoen aan de behoeften van elke huiseigenaar.

Veel alarmsystemen omvatten ook videobewaking. Als er een brand wordt gedetecteerd, wordt er een video van het gebied opgenomen, zodat de brandweer de locatie kan onderzoeken en vervolgens een nauwkeurige bepaling kan maken over de aard van de brand. De huiseigenaar krijgt ook de mogelijkheid om de video te bekijken voordat deze op een harde schijf wordt gekopieerd om deze te bekijken. Het hebben van een dergelijk beveiligingssysteem kan een prachtig veiligheids- en beschermingsmechanisme zijn.

Huiseigenaren die hun huis zo veilig mogelijk willen maken, vinden een beveiligingssysteem een geweldige investering. Beveiligingssystemen kunnen iets duurder zijn dan sommige andere soorten alarmen, maar ze zijn meestal veel effectiever en bieden meer bescherming. Huiseigenaren die een veiligheidssysteem installeren kunnen ‘s nachts beter slapen in de wetenschap dat hun huis en familie beschermd zijn.

Als je een alarmsysteem wenst, kies je best voor kwaliteit. Daarom kies je beter voor alarmsystemen die Europees ‘grade 2’ gekeurd zijn. Deze inbraakalarmen zijn zeer uitvoerig getest. Ze voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Koop het juiste alarmsysteem.

Het grote nadeel van niet gekeurde alarmsystemen is dat ze vaak vals alarm geven. In het begin ga je je zorgen maken voor niets. Na verloop van tijd ga je niet meer alert reageren op een alarm. Er treedt gewenning op en je denk dat het wel weer een vals alarm is.